Δεν υπάρχουν αναμετρήσεις
Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Τροποποιήσεις 2024/25 Νο2

 

Παράβαση χεριού

Εάν ο διαιτητής καταλογίσει ένα πέναλτι για παράβαση παιξίματος της μπάλας με το χέρι ΧΩΡΙΣ πρόθεση, αυτό τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο όπως το αντικανονικό μαρκάρισμα για τη μπάλα ή για μια προσπάθεια να παίξει τη μπάλα, μέσα στην περιοχή πέναλτι της ομάδας του παραβάτη.

Οι παραβάσεις αυτές του χεριού είναι συνήθως το αποτέλεσμα της ενέργειας του παίκτη που προσπαθεί να παίξει κανονικά μπάλα.

Θα μου πείτε βέβαια πως γίνεται ο συνδυασμός μιας ΜΗ σκόπιμης ενέργειας παιξίματος της μπάλας με το χέρι και μιας ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ προσπάθειας του παίκτη να παίξει μπάλα, να τιμωρούνται…

Συμβαίνει και συγκεκριμένα όταν η μπάλα έλθει σε επαφή με το χέρι/ βραχίονα του παίκτη το οποίο βρίσκεται έξω από το σώμα του κάνοντάς το αφύσικα μεγαλύτερο.

Εάν ο διαιτητής καταλογίσει πέναλτι για μη εσκεμμένη παράβαση παιξίματος της μπάλας με το χέρι η οποία:

  • στέρησε στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ – ο παραβάτης παρατηρείται
  • παρέμβηκε/ επηρέασε ή σταμάτησε μια υποσχόμενη επίθεση – δεν υπάρχει κάρτα για τον παραβάτη

Όταν καταλογίσει πέναλτι για παράβαση στέρησης, στην αντίπαλη ομάδα, ένα γκολ ή μια ευκαιρία για γκολ, το σκόπιμο παίξιμο της μπάλας με το χέρι (π.χ. μετακίνηση του χεριού/ βραχίονα προς την μπάλα) παραμένει παράβαση κόκκινης κάρτας, καθώς είναι παράβαση παρόμοια με αυτή του κρατήματος, τραβήγματος, σπρωξίματος, καμίας πιθανότητας να παίξει τη μπάλα κλπ.

Επιμέλεια: Χρυσόστομος Μάνθος

17/6/2024