Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Η μπάλα γίνεται αντικανονική…

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τη μπάλα του αγώνα επιλέγει ο διαιτητής απαγορευομένου άλλου προσώπου για αυτό. Στην περίπτωση που η μπάλα του παιχνιδιού χαθεί, στη διάρκεια του παιχνιδιού, ή καταστεί αντικανονική (ξεφουσκώσει, χαλάσει το εξωτερικό περίβλημα κλπ), πάλι ο διαιτητής θα διαλέξει νέα μπάλα.

Αν η μπάλα γίνει αντικανονική ενώ βρίσκεται στην περιοχή πέναλτι είτε ευρισκόμενη στη κατοχή της ομάδας του τερματοφύλακα, είτε στη κατοχή της αντίπαλης, τότε ο διαιτητής θα διακόψει το παιχνίδι, θα αλλάξει μπάλα και θα ξεκινήσει πάλι το παιχνίδι με ελεύθερο διαιτητή μέσα στην περιοχή μόνον για τον τερματοφύλακα. Όλοι οι άλλοι παίκτες, αντίπαλοι και συμπαίκτες, θα πρέπει να βρίσκονται 4 μέτρα μακριά.

Στην έννοια “αντικανονικότητα της μπάλας και επανέναρξη του παιχνιδιού με ελεύθερο διαιτητή” υπάρχει διαφοροποίηση του Κανονισμού στην περίπτωση πέναλτι. Δηλαδή, εκτελείται το πέναλτι και η μπάλα σκάει τη στιγμή που κατευθύνεται προς το τέρμα. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος (γκολ, κόρνερ, άουτ, απόκρουση) το πέναλτι εκτελείται πάλι με μια νέα μπάλα.

Αν, στην περίπτωση πέναλτι, η μπάλα σκάσει μετά την απόκρουση του τερματοφύλακα ή αφού κτυπήσει στο δοκάρι και επιστρέψει στη περιοχή, τότε ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι, αλλάζει μπάλα και ξαναρχίζει με ελεύθερο διαιτητή για τον τερματοφύλακα.