Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Προφανής ευκαιρία και έμμεσο φάουλ…

Επιτιθέμενος (Ομάδα Α) πηδά για να σκοράρει με κεφαλιά ευρισκόμενος 4 μέτρα μακριά από το “άδειο” αντίπαλο τέρμα, μέσα στην περιοχή τέρματος. Λίγο πριν απ’ αυτή την προσπάθεια του επιτιθέμενου, ένας αμυνόμενος (Ομάδα Β), προσπαθώντας να παίξει τη μπάλα σηκώνει το πόδι του στο ύψος και κοντά στο κεφάλι του επιτιθέμενου και κλωτσά τη μπάλα μακριά αποσοβώντας γκολ σε βάρος της ομάδας του. Με την ενέργειά του αυτή ο αμυνόμενος (Ομάδα Β) δεν αγγίζει τον αντίπαλο (Ομάδα Α) ωστόσο εμπόδισε τον επιτιθέμενο (Ομάδα Α) από το να παίξει τη μπάλα γιατί φοβήθηκε να μην τραυματιστεί. Ποια είναι η σωστή απόφαση;

Στη συγκεκριμένη ερώτηση υπάρχουν δυο περιπτώσεις παραβάσεων. Μια φανερή (σήκωμα του ποδιού) και μια “κρυφή” (στέρηση γκολ).

  • Ο αμυνόμενος σηκώνει το πόδι πάνω από τη μέση
  • Ο αμυνόμενος δεν έρχεται σε επαφή με τον επιτιθέμενο.

Αυτές οι δυο επισημάνσεις μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αμυνόμενος παίζει επικίνδυνα (κάντε κλικ στη φράση “παίζει επικίνδυνα”) και η ποινή είναι έμμεσο (=διπλό) χωρίς κάρτα.

Το γεγονός ότι ο επιτιθέμενος είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες, μπροστά στο άδειο τέρμα, να σημειώσει γκολ με κεφαλιά και ότι τελικά δεν τα κατάφερε εξαιτίας της αντικανονικής ενέργειας του αμυνομένου (Ομάδα Β), δημιουργείται η συνθήκη/ παράβαση “ξεκάθαρη στέρηση ενός γκολ”.

Η παράβαση “ξεκάθαρη στέρηση ενός γκολ από τον αντίπαλο” τιμωρείται με κάρτα (κίτρινη ή κόκκινη) και όχι με τεχνική ποινή (άμεσο ή έμμεσο).

Σωστή απόφαση: Έμμεσο για την Ομάδα Α και κόκκινη κάρτα στον αμυνόμενο (Ομάδα Β) γιατί στέρησε γκολ στον αντίπαλο.

Σημείωση: Το έμμεσο θα εκτελεστεί από το κοντινότερο σημείο, σε σχέση με την παράβαση, της γραμμής της περιοχής τέρματος της παράλληλης με τη γραμμή τέρματος.