Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Παίκτες μαρκάρονται στη γωνία του κόρνερ για τη μπάλα. Πότε είναι παράβαση;

Ένας επιτιθέμενος παίρνει θέση μεταξύ αμυνόμενου και μπάλας, κοντά στην περιοχή του κόρνερ, με την μπάλα σε «απόσταση παιχνιδιού» από τον επιτιθέμενο, δηλαδή ο επιτιθέμενος γίνεται κάτοχος της μπάλας.

Ο αμυνόμενος πλησιάζει τον επιτιθέμενο (χωρίς να τον σπρώχνει) κι ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί το χέρι του για να κρατήσει μακριά τον αντίπαλο (υπάρχει επαφή μεταξύ των παικτών). Ποια είναι η σωστή απόφαση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο διαιτητής καταλογίζει άμεσο για την ομάδα του αμυνόμενου.

Επισημάνσεις: Η «προστασία» της μπάλας είναι μια νόμιμη ενέργεια. Πολλοί από μας νομίζουμε ότι είναι παράβαση. Δεν είναι έτσι. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου δημιουργούν διαφορετικές εκτιμήσεις.

Η βάση χαρακτηρισμού, ως νόμιμης ενέργειας, προσδιορίζεται από τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Ο κάτοχος βρίσκεται σε «απόσταση παιχνιδιού» σε σχέση με τη μπάλα
  2. Ο κάτοχος της μπάλας δεν χρησιμοποιεί τα χέρια/ βραχίονές του σε βάρος του αντιπάλου του.
  3. Ο αντίπαλος, που ΔΕΝ έχει τη μπάλα, δεν χρησιμοποιεί αντικανονικές ενέργειες για να «εκτοπίσει» τον επιτιθέμενο προκειμένου να κερδίσει αυτός την κατοχή της μπάλας.
  4. “Απόσταση παιχνιδιού” είναι ο νοητός κύκλος γύρω από τον παίκτη και μέσα σε αυτόν βρίσκεται η μπάλα. Η ακτίνα το κύκλου αυτού είναι ίση με το μήκος του ποδιού, του παίκτη, όταν το απλώνει για να παίξει τη μπάλα. Για το λόγο αυτό η “απόσταση παιχνιδιού” διαφοροποιείται ανάλογα με τις διαστάσεις του σωματότυπου του κάθε παίκτη (ψιλός, κοντός)