Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Offside ή άμεσο φάουλ;

Σε μια επίθεση της Ομάδας Α παίκτης της, που παίζει στη μεσαία γραμμή, προσπαθεί με σέντρα να στείλει τη μπάλα σε συμπαίκτη του που βρίσκεται μέσα στην αντίπαλη περιοχή και σε θέση offside. Αντίπαλος (Ομάδα Β), ευρισκόμενος έξω από την περιοχή πέναλτι, σταματά τη μπάλα εσκεμμένα με το χέρι ώστε να μην φτάσει στον επιτιθέμενο, τον ευρισκόμενο σε θέση offside. Ο Διαιτητής…

Επισημάνσεις:

  1. Ένας επιτιθέμενος που βρίσκεται σε θέση offside δεν παραβαίνει τον Κανονισμό.
  2. Αν από τη θέση αυτή αγγίξει/ παίξει ή μαρκάρει αντίπαλο τότε γίνεται παραβάτης offside
  3. Κάρτα για παράβαση “ανακοπή υποσχόμενης επίθεσης” ή για “στέρηση μιας ξεκάθαρης ευκαιρίας για γκολ” δεν μπορεί να δοθεί αφού αν ο επιτιθέμενος κέρδιζε τη μπάλα, χωρίς την παράβαση του αμυνόμενου, θα τιμωρείτο για παράβαση offside.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  καταλογίζει άμεσο φάουλ, για την Α Ομάδα, έξω από την περιοχή πέναλτι, εκεί που άγγιξε τη μπάλα με το χέρι ο αμυνόμενος. Πειθαρχικός έλεγχος δεν απαιτείται.

Εκδοχές της περίπτωσης:

  • Αν, ως προς την διάταξη των παικτών, στην συγκεκριμένη περίπτωση/ φάση ήταν τρεις (αμυνόμενος, επιτιθέμενος, τερματοφύλακας) κι ο αμυνόμενος κάλυπτε τον επιτιθέμενο τότε οπωσδήποτε θα είχαμε και πειθαρχικό έλεγχο και μάλιστα κόκκινη κάρτα αν ο επιτιθέμενος, κοντρολάροντας τη μπάλα, βρισκόταν σε θέση να σκοράρει.
  • Αν παρ’ όλα την προσπάθεια του αμυνόμενου να σταματήσει τη μπάλα με το χέρι, η μπάλα κατέληγε τελικά στον επιτιθέμενο και σημείωνε γκολ, το γκολ θα ήταν κανονικό, διότι ο επιτιθέμενος πήρε την μπάλα από αντίπαλο. Ο αμυνόμενος παρατηρείται με κίτρινη κάρτα.