Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Ο τερματοφύλακας αγγίζει τη μπάλα…

Ένας επιτιθέμενος κυνηγά μια μακρινή μπαλιά που κατευθύνεται προς την αντίπαλη περιοχή πέναλτι. Ο τερματοφύλακας αρχίζει να κινείται και τελικά καταφέρνει να πιάσει την μπάλα όταν τα πόδια του είναι μέσα στην περιοχή πέναλτι, αλλά τα χέρια και η μπάλα είναι έξω. Ποια είναι η σωστή απόφαση;

  • αν ο τερματοφύλακας αγγίζει/ πιάνει τη μπάλα, με πρόθεση, με τα χέρια έξω από την δική του περιοχή πέναλτι τότε τιμωρείται όπως και οι υπόλοιποι παίκτες που διαπράττουν το ίδιο παράπτωμα.
  • δεν παίζει ρόλο που στέκεται ο τερματοφύλακας, αλλά που έγινε η επαφή των χεριών με τη μπάλα. Παράβαση λογίζεται η επαφή με την μπάλα και όχι το σημείο στήριξης, επομένως η παράβαση του χεριού έγινε εκτός περιοχής πέναλτι.

Σωστή απάντηση:

  1. Θα καταλογιστεί άμεσο ελεύθερο λάκτισμα εκεί που έγινε η παράβαση.
  2. Αν η παραβατική ενέργεια του τερματοφύλακα δεν στέρησε ή δεν εμπόδισε τον επιτιθέμενο, που κυνηγούσε τη μπάλα, τότε δεν απαιτείται κάρτα.
  3. Αν ο επιτιθέμενος έχει πλησιάσει τόσο κοντά ώστε να έπαιρνε τη μπάλα και η επόμενη κίνησή του ήταν να σημειώσει γκολ, αλλά η ενέργεια του τερματοφύλακα του το στέρησε, θα πρέπει ο τερματοφύλακας να αποβληθεί.
  4. Αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, για παράδειγμα ο επιτιθέμενος είχε προλάβει τη μπάλα αλλά υπό την πίεση του τερματοφύλακα είχε γυρίσει την πλάτη του προς το τέρμα και ο τερματοφύλακας εκείνη τη στιγμή, αφού τον μαρκάρισε αντικανονικά, ο επιτιθέμενος να έχασε την κατοχή της μπάλας, και αγγίζει τη μπάλα, τότε ο τερματοφύλακας θα πρέπει να παρατηρηθεί.