Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Ακύρωση γκολ κόκκινη κάρτα, κίτρινη κάρτα

Παίκτης (Ομάδα Α), που ήδη έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα για παράβαση πριν 25 λεπτά,  σημειώνει γκολ και ενθουσιασμένος πανηγυρίζει καλύπτοντας το κεφάλι του με τη φανέλα. Ξαφνικά αντιλαμβάνεται ότι ο διαιτητής ακυρώνει το γκολ διότι αναπληρωματικός (Ομάδα Α), που προθερμαινόταν πίσω από τη γραμμή τέρματος, ήταν ήδη μέσα στη περιοχή πέναλτι της Ομάδας Α όταν σημειώθηκε το γκολ. Ποια είναι η σωστή απόφαση;

  1. Όταν μια ομάδα σημειώνει γκολ θα πρέπει να μην έχει παραβεί τον Κανονισμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν, από την ίδια ομάδα (Ομάδα Α), 12 παίκτες, επομένως έχει παραβιάσει τον κανονισμό.
  2. Σύμφωνα με τον Κανονισμό/ Κανόνας 3 το παιχνίδι αρχίζει, αφού ακυρωθεί το γκολ, με άμεσο στο σημείο που ήταν ο 12ος. Επειδή βρισκόταν στην περιοχή πέναλτι της ομάδας του το άμεσο «μεταβάλλεται» σε πέναλτι.
  3. Γενικά, η αντιαθλητική συμπεριφορά είναι ποινή που τιμωρείται πάντοτε και μάλιστα μόνον πειθαρχικά, ανεξάρτητα αν υπήρξε αποτέλεσμα ή όχι από την ενέργεια του παραβάτη παίκτη.
  4. Ο σκόρερ, της ερώτησης, κάλυψε το κεφάλι του με τη φανέλα ύστερα από την επίτευξη γκολ. Η ενέργεια χαρακτηρίζεται, ως πρόκληση, αντιαθλητική συμπεριφορά, επομένως δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη ακόμα κι αν το γκολ δεν μετρήσει.

 

ΑΠΑΤΗΣΗ:

  1. Ο διαιτητής ακυρώνει το γκολ.
  2. Παρατηρεί τον αναπληρωματικό και διατάζει να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο
  3. Αποβάλλει τον σκόρερ διότι με την αντιαθλητική του συμπεριφορά πρέπει να δεχτεί την 2η κίτρινη κάρτα αφού ήδη είχε παρατηρηθεί για άλλη παράβαση
  4. Καταλογίζει πέναλτι για την αντίπαλη ομάδα διότι ο αναπληρωματικός βρισκόταν στην περιοχή πέναλτι της ομάδας του.