Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Γκολ από Ελεύθερο Διαιτητή

Ο διαιτητής εκτελεί ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ για παίκτη της Ομάδας Α στο τόξο της περιοχής πέναλτι της Ομάδας Β. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες βρίσκονται σε απόσταση 4 μέτρων. Η μπάλα ακουμπά στο έδαφος αλλά ο παίκτης γυρίζει να δει τι του φώναξε ο προπονητής του. Αντίπαλος (Ομάδα Β), εκμεταλλευόμενος την περίπτωση, τρέχει και παίρνει τη μπάλα, πριν την ακουμπήσει άλλος παίκτης, και σημειώνει γκολ, με δυνατό σουτ, στο αντίπαλο τέρμα.

Πως πρέπει να ενεργήσει ο Διαιτητής, σύμφωνα με τον Κανονισμό;

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  1. Όταν εκτελείται ένα ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ όλοι οι παίκτες (αντίπαλοι και συμπαίκτες) πρέπει να βρίσκονται 4 μέτρα (κυκλικά/ γύρω από τη μπάλα) μακριά. Όποιος δεν τηρήσει την απόσταση πρέπει να παρατηρηθεί (κίτρινη κάρτα). Συνεπώς οι παίκτες πρέπει να προσέχουν τα ζητήματα των διαδικασιών ειδικά εκείνοι που προηγουμένως έχουν παρατηρηθεί (κίτρινη κάρτα).
  2. Στο ελεύθερο διαιτητή πρέπει να βρίσκεται ένας μόνον παίκτης.
  3. Η μπάλα μπορεί να παιχτεί μόλις αγγίξει το έδαφος, δηλαδή φεύγει από τα χέρια του διαιτητή και ακουμπά τον αγωνιστικό χώρο.
  4. Ο Κανονισμός δεν προσδιορίζει το ποιος παίκτης θα πρέπει να παίξει τη μπάλα, μόλις αυτή αγγίξει το έδαφος, επομένως όποιος μπορέσει δύναται να παίξει πρώτος τη μπάλα, αρκεί να βρίσκεται στη σωστή απόσταση.
  5. Από ελεύθερο διαιτητή ΔΕΝ μπορεί να σημειωθεί απευθείας γκολ. Δηλαδή, αν ο παίκτης σουτάρει κατευθείαν στο δικό του τέρμα είναι κόρνερ ενώ αν σουτάρει κατευθείαν στο αντίπαλο τέρμα είναι από τέρματος λάκτισμα (άουτ).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις παραπάνω επισημάνσεις ο διαιτητής θα πρέπει να καταλογίσει από τέρματος λάκτισμα (άουτ) υπέρ της Ομάδας Α.