Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Τάκλιν από πίσω. Κόκκινη ή όχι…

Το 1998 το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ένα τάκλιν από πίσω/ στα πόδια του αντιπάλου, το οποίο διακινδύνευε τη σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου, ειδικά όταν αυτό γινόταν πίσω και άνω της φτέρνας, έπρεπε να αντιμετωπιζόταν ως Σοβαρό Επικίνδυνο Μαρκάρισμα. Ο παραβάτης έπρεπε να αποβάλλονταν/ κόκκινη κάρτα.
Στην πράξη όμως, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η διάταξη αυτή χρησιμοποιούνταν από τους διαιτητές με υπερβάλλοντα τρόπο˙ δηλαδή κάθε φορά που έβλεπαν τάκλιν από πίσω απέβαλλαν τον παραβάτη.
Το 2002 το Διεθνές ποδοσφαιρικό συμβούλιο είπε ότι ΚΑΘΕ μαρκάρισμα με τα πόδια, από πίσω, ΔΕΝ είναι πάντα αποβολή, δημιουργώντας παράλληλα μια «κλίμακα»/ επίπεδα με βάση τον τρόπο του παίκτη, που θέλει να διεκδικήσει τη μπάλα από τον αντίπαλο, και την ΕΝΤΑΣΗ που χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα αποφάσισε: «Κάθε παίκτης ο οποίος μαρκάρει τον αντίπαλο χτυπώντας με τα τεντωμένα τα πόδια του/ τάκλιν τα πόδια του αντιπάλου είτε από πίσω, είτε από τα πλάγια, είτε από μπροστά, με υπερβολική δύναμη και διακινδυνεύει έτσι την σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου, είναι ένοχος σοβαρού επικίνδυνου μαρκαρίσματος και πρέπει να αποβληθεί». Αυτή η διάταξη παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα δε αναφέρει σχετικά με την ένταση στο μαρκάρισμα:
Αδιάφορο/ χωρίς ένταση; μόνο άμεσο ή πέναλτι. Όχι κάρτα
Ριψοκίνδυνο/ με ένταση; άμεσο ή πέναλτι και ΚΙΤΡΙΝΗ
Με υπερβολική δύναμη/ ένταση; άμεσο ή πέναλτι και ΚΟΚΚΙΝΗ