Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Τι σημαίνει/ είναι “ΓΚΟΛ”;

Γκολ σημειώνεται όταν ΟΛΟΚΛΗΡΗ η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος, μεταξύ των κάθετων δοκαριών και κάτω από την οριζόντια, εφόσον ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ δεν έχει διαπραχθεί από την ομάδα που σημείωσε το γκολ (στη φωτό η “D” έχει περάσει ολόκληρη τη γραμμή).

Επισημάνσεις:

  1. Και χιλιοστά, από το «σώμα» της μπάλας, αγγίζουν τη γραμμή τέρματος δεν μπορεί να καταλογιστεί γκολ.
  2. Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που περνά η μπάλα τις γραμμές ορίων (τέρματος και πλάγιες) του αγωνιστικού χώρου. Αν, για παράδειγμα, δεν περάσει ολόκληρη τη πλάγια γραμμή δεν υπάρχει πλάγιο.
  3. Η μπάλα κατευθύνεται καθαρά και χωρίς πιθανότητες να εμποδιστεί από παίκτη, στο τέρμα. Ο διαιτητής βιάζεται και σφυρίζει καταλογίζοντας γκολ και στη συνέχεια η μπάλα μπαίνει γκολ. Όμως από τη στιγμή που ακούγεται το σφύριγμα του διαιτητή, η μπάλα θεωρείται αυτόματα εκτός παιχνιδιού, οπότε γκολ δεν υπάρχει. Το παιχνίδι θα αρχίσει με ελεύθερο διαιτητή για τον τερματοφύλακα.
  4. Επιτιθέμενος (Ομάδα Α) σουτάρει προς το τέρμα της Ομάδας Β. Πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος, ο τερματοφύλακας της Ομάδας Α (συμπαίκτης του επιτιθέμενου) γρονθοκοπεί, στη περιοχή του πέναλτι, αντίπαλο. Στη συνέχεια η μπάλα καταλήγει γκολ για την Ομάδα Α. Το γκολ είναι άκυρο. Ο τερματοφύλακας θα αποβληθεί και θα καταλογιστεί πέναλτι. (…. εφόσον ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ δεν έχει διαπραχθεί από την ομάδα που σημείωσε το γκολ).