Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Είναι γκολ ή όχι;

Ενώ εκτελείται πέναλτι, ο παίκτης που το εκτελεί γλιστρά, χωρίς να το θέλει, στο χόρτο και χτυπά τη μπάλα. Συνέρχεται άμεσα από το συμβάν και προτού προλάβει να πλησιάσει άλλος παίκτης σηκώνεται και κλωτσά τη μπάλα σημειώνοντας γκολ. Είναι γκολ ή όχι;

 

Το γκολ ακυρώνεται και ο διαιτητής καταλογίζει έμμεσο (= διπλό), για την ομάδα του τερματοφύλακα, στο σημείο όπου ο παίκτης κλώτσησε (2η φορά) τη μπάλα.

 

Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης να αναφέρουμε και δυο παρόμοιες περιπτώσεις, που συμβαίνουν:

  1. Αν ο παίκτης εκτελέσει κανονικά το πέναλτι και λακτίσει για δεύτερη φορά τη μπάλα, η οποία επιστρέφει από το δοκάρι (είτε κάθετο, είτε το οριζόντιο), και σημειώσει γκολ, ο διαιτητής θα ακυρώσει το γκολ και θα καταλογίσει έμμεσο, υπέρ της ομάδας του τερματοφύλακα, στο σημείο όπου ο παίκτης λάκτισε για δεύτερη φορά τη μπάλα.
  2. Αν ο παίκτης εκτελέσει κανονικά το πέναλτι και λακτίσει για δεύτερη φορά τη μπάλα αφού αυτή επιστρέψει από απόκρουση του τερματοφύλακα, ο διαιτητής θα μετρήσει το γκολ διότι ο παίκτης έπαιξε για δεύτερη φορά τη μπάλα αφού προηγουμένως την είχε αγγίξει άλλος ποδοσφαιριστής (είτε αντίπαλος, είτε συμπαίκτης).