Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Αμυνόμενος τραβά τη φανέλα αντιπάλου …

Αμυνόμενος τραβά τη φανέλα ενός αντιπάλου έξω από την περιοχή πέναλτι, στερώντας του έτσι μια ξεκάθαρη ευκαιρία να βάλει γκολ. Όμως ο διαιτητής αφήνει το πλεονέκτημα αφού βλέπει ότι μετά απ’ τη παράβαση αυτή η μπάλα καταλήγει σ’ έναν άλλο αντίπαλο ο οποίος σουτάρει για γκολ. Δυστυχώς γι’ αυτόν και την ομάδα του αστοχεί και η μπάλα καταλήγει άουτ.

  1. Η περιγραφή, αυτής της φάσης, περιέχει μια παράβαση στέρησης μια ευκαιρίας για γκολ, η οποία τιμωρείται με κόκκινη κάρτα και μια δεύτερη αυτή του τραβήγματος της φανέλας που τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.
  2. Προβληματίζει, βέβαια, η εφαρμογή του πλεονεκτήματος αφού τίθεται στη σκέψη μας αν αυτή, λειτουργώντας καταλυτικά, «ακυρώνει» την κόκκινη, την αποβολή.

Για να δούμε τη σωστή απάντηση…

Ο διαιτητής πρέπει να καταλογίσει από τέρματος λάκτισμα άουτ.

Αφού ο διαιτητής εφαρμόζει το πλεονέκτημα, μετά από τη παράβαση της προφανούς ευκαιρίας και καμμιά άλλη παράβαση για αποβολή δεν συνέβη (ούτε βάναυσο παιχνίδι, ούτε βίαιη διαγωγή) ο παραβάτης παίκτης (ο αμυνόμενος) παρατηρείται γι’ αντιαθλητική συμπεριφορά (τράβηγμα της φανέλας) του αντίπαλου επιτιθέμενου.