Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας

Το «ελεύθερο διαιτητή» και η απόσταση των 4 μέτρων

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Νο 12

Το «ελεύθερο διαιτητή» και η απόσταση των 4 μέτρων

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 24 Σεπτέμβρη 2022

Μέχρι το 2019 επιτρεπόταν, σε οποιονδήποτε αριθμό παικτών, να διεκδικήσουν τη μπάλα σε ελεύθερο διαιτητή χωρίς ο διαιτητής να είχε τη δυνατότητα ν’ αποφασίσει…

…είτε ποιος παίκτης μπορούσε να διεκδικήσει, στο ελεύθερο διαιτητή, τη μπάλα,

είτε το αποτέλεσμα του ελεύθερου διαιτητή.

Από το 2019 όλο αυτό άλλαξε και το ελεύθερο διαιτητή γίνεται μόνον για έναν παίκτη, είτε για τον τερματοφύλακα της κάθε περιοχής πέναλτι, είτε για έναν παίκτη της ομάδας παίκτης της οποίας άγγιξε τη μπάλα τελευταία, όπως περιγράφεται στον κανόνα 8.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι όλοι οι υπόλοιποι παίκτες (και των δυο ομάδων) πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον 4 μέτρα από τη μπάλα μέχρι να μπει στο παιχνίδι, δηλαδή μέχρι ν’ αγγίξει το έδαφος.

✔️ Τι πρέπει να κάνει ο διαιτητής αν ένας παίκτης (είτε συμπαίκτης, είτε αντίπαλος) είναι πιο κοντά, από 4 μέτρα, στη μπάλα;

Σύμφωνα με τον Κανόνα 12 η μη τήρηση της απαιτούμενης απόστασης, σε ελεύθερο διαιτητή, αποτελεί πειθαρχική παράβαση και τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.

Στην αρχή, συνήθως, ο διαιτητής ζητά από τον παίκτη να απομακρυνθεί στην απόσταση των 4 μέτρων. Εάν ο παίκτης δεν συμμορφωθεί ο διαιτητής τον παρατηρεί δείχνοντάς του κίτρινη κάρτα, επαναλαμβάνουμε είτε είναι αντίπαλος, είτε συμπαίκτης.

Σημαντικό: Ο Κανόνας 8 τονίζει ότι οι παίκτες πρέπει να σεβαστούν την απαιτούμενη απόσταση μέχρι η μπάλα να μπει στο παιχνίδι, δηλαδή ν’ ακουμπήσει στο έδαφος. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι αφού η μπάλα έχει αγγίξει το έδαφος εάν ένας αντίπαλος παίκτης, που ήταν 4 μέτρα μακριά, παίξει τη μπάλα πρώτος (πριν από τον παίκτη για τον οποίο ο διαιτητής έριξε τη μπάλα), ο διαιτητής επιτρέπει να συνεχιστεί το παιχνίδι.

 

Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:

http://epsachaias.gr/wp-content/uploads/2022/09/Practice-advice-12-24092022.pdf